Hoe kies je een boor

Created06-06-2023

Hoe kies je een boor? Indeling van boren

naar soort materiaal en werk

Niet geboren om te boren? Als het boren van een gat uitmondt in een ondraaglijke, met krachttermen gevulde missie, hoeft dat niet te betekenen dat je niet voor boren in de wieg bent gelegd. De schuld van een verloren middag ligt waarschijnlijk bij een verkeerd gekozen boor. Wij adviseren je graag hoe je de juiste boor voor jouw materiaal en werk kiest.


Veel klussers investeren in een goede elektrische of accuboormachine, maar houden het bij een universele borenset uit de bouwmarkt. Net als je tomaten en vlees niet met hetzelfde mes snijdt, kun je ook niet dezelfde boor gebruiken voor hout en voor beton. Elk materiaal vereist een specifieke benadering en daarom is het woord "universee"; niet van toepassing op het boren van gaten. Als je een
boekenplank aan de muur wilt bevestigen met een houtboor, lukt het je waarschijnlijk überhaupt niet om een gat in de muur te krijgen en belandt de kapotte boor in de prullenbak. Hoe ga je te werk bij het boren van gaten?

Foto: accuboormachine BOSCH GSR 18V-50 Professional

De belangrijkste aspecten bij het kiezen van de juiste boor


Als je een boor wilt kopen, kun je uit een veelheid aan soorten kiezen. De 3 belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden zijn lengte, diameter en bevestigingssysteem.
 

Boorlengte


Bij elk type boor kun je kiezen uit verschillende lengtes. Langere boren hebben een verhoogde hittebestendigheid. Het basisassortiment beslaat lengtes van 50 tot 1000 mm, maar er zijn ook nog langere boren voor diepere gaten.

Boordiameter


De breedte van het uiteindelijke gat is afhankelijk van de diameter van de boor. Bij elk type boor kun je kiezen uit verschillende diameters.

SDS-boorbevestiging


Behalve klassieke bevestiging van boren met een ronde schacht bestaat er nog het SDS-systeem (Special Direct System). De benaming ontstond als afkorting van de woorden steck-dreh-sitz (steken-draaien-zitten). Het belangrijkste voordeel van het SDS-systeem is de mogelijkheid om snel van boor te wisselen en de eenvoudige bediening. Er zijn twee lijnen: SDS-Plus en SDS-Max. SDS-Plus is bedoeld voor boorhamers tot 5 kg, SDS-Max voor zwaardere hamers tot een gewicht van 11 kg.

Foto: boorhamer SDS-plus-7X BOSCH

Indeling van boren naar materiaal


Kies altijd een speciale boor bedoeld voor het te boren materiaal. Er zijn boren voor hout, metaal, tegels en beton. Een speciale categorie is materiaal voor diamantboren, dat garant staat voor uitstekend werk.

 




Boren in hout


Kies bij het boren in zacht materiaal, zoals hout, voor een specifiek type boor afhankelijk van de gewenste diepte en diameter van het gat. Zet de boor zorgvuldig op de boormachine en stel het juiste toerental in. Een te laag toerental zorgt voor rafelige gaten, bij hoge snelheden bestaat er kans op brandplekken. Probeer voor een nauwkeurig resultaat langs de nerf van het hout te boren. Kenmerkend voor houtboren is de zogeheten centreerpunt, die ervoor zorgt dat de boor in het gat blijft zitten en niet wegglijdt tijdens het werk.
 
1. Spiraalboren: Voor het boren van nauwkeurige gaten in zacht en hard hout, voor een gat met scherpe rand zonder splinters en bramen, twee zijmessen en een centreerpunt​


2. Platte freesboren: Snel en nauwkeurig boren van gaten met grote diameter in zacht en hard hout, met zelfuitlijnende punt, probleemloos boren op moeilijk bereikbare plaatsen


3. Slangenboren: Voor het boren van diepere gaten (in balken e.d.) in zacht en hard hout, massieve uitvoering met diepe spiraal


4. Fostnerboren: Hoge precisie, gladheid en boorkwaliteit bij het werken met zacht en hard hout en behandeld hout, voor professionele vakmensen

Foto: standaard houtspiraalboor, Robust Line 7-delige houtspiraalboor set

 

Boren in metaal


Bij boren in metaal is de hardheid van doorslaggevend belang. Voor koper en aluminium is een ander soort boor nodig dan voor staal. Metaalboren hebben een klassieke boorvorm met een geslepen punt. Het is aan te bevelen om het te boren voorwerp stabiel vast te zetten. Boor loodrecht in het metaal en neem regelmatig pauzes om te zorgen dat de boor en het materiaal kunnen afkoelen. Het geboorde gat moet regelmatig worden aangepast om bramen te reduceren.


Neem bij boren in zachte metalen langere pauzes. Door het boren gaan de randen smelten en kan de boor onbruikbaar worden.


Zorg ervoor dat de boren niet te heet worden, zodat ze langer meegaan. Houd pauzes en laat de boor voordat je verdergaat eerst afkoelen.


1. HSS-R boren (zwart)


Een metaalboor die zich kenmerkt door hardheid en soepelheid. Ze zijn voorzien van een spiraalgroef voor een snelle afvoer van splinters. Deze boren zijn geschikt voor gietijzer en gelegeerde en niet-gelegeerde staalsoorten tot een treksterkte van 900 N/mm². Bij een juist gebruik hebben ze een lange levensduur en leveren ze uitstekende prestaties. Een speciale categorie zijn de HSS-R boren voor carrosserie.


2. HSS-G boren (glanzend)


Deze hoogwaardige boren met een zelfcentrerende, kruislings geslepen boorpunt zijn geschikt voor het boren van gelegeerd en ongelegeerd staal en gietstaal tot een sterkte van 900 N/mm². Ze maken aanzienlijk sneller boren en een 50% lagere drukkracht mogelijk in vergelijking met klassieke boren.


3. HSS-Co boren (kobalt)


Boren van de hoogste kwaliteit voor het boren in edelstaal, roestvrij staal, ijzer, gietijzer en non-ferrometalen. Dankzij de uitvoering van kobalt maken ze het boren in gelegeerd staal mogelijk zonder veel slijtage aan de coating. Om nauwkeurige gaten mee te boren. Deze boren onderscheiden zich door duurzaamheid en vermogen.


4. Getrapte boren


 Met getrapte boren kun je een nauwkeurig gat boren zonder bramen.

Foto: HSS-Co metaalboren, HSS TiN-4 getrapte boren, HSS-G centreerboor, HSS-R boorset in metalen cassette

Boren in tegels


Boren in tegels kan lastig zijn. Het risico bestaat dat de boor over de tegel glijdt en de tegel beschadigt. Gebruik daarom bouwtape of papiertape. Knip een vierkant stukje tape uit en markeer daarmee de plaats waar je wilt boren. De tape zorgt voor stabiliteit van de boor en bescherming van het tegelglazuur. Het is niet aanbevolen om in voegen te boren, omdat je dan alle vier de hoeken van de omringende tegels kunt beschadigen.


Tegelboren: Dokter Hamer beveelt de CYL-9 Ceramic 3 x tegelboor van Bosch aan. Kies voor comfortabel werken voor de Easy Dry Best for Ceramic diamantboor die is voorzien van eigen koeling dankzij de koelvloeistof in de schacht van de boor.

Boren in beton en bakstenen


Regel nummer één voor je in een muur gaat boren? Stel vast waar de muur van is gemaakt. Bij massieve bakstenen kun je een boormachine met of zonder klopfunctie gebruiken. Kies voor comfortabel werken voor een type boormachine met pneumatische klopfunctie, waarbij je geen kracht hoeft te zetten.  Kies voor het boren in massieve baksteen een boor met de diameter van de plug, boor het gat en sla de plug erin. Als je met holle bakstenen werkt, bestaat het risico dat de holtes uitbreken. Kies daarom voor een boor met kleinere diameter dan van het gat dat je wilt boren.


Moet je in beton boren, pak er dan meteen een pneumatische klopboormachine en speciale betonboren bij.

Foto: 7-delige betonboorset Robuust Line, 7-delige betonboorset CYL

Andere booraccessoires


BOORKRONEN


Met een boorkroon kun je eenvoudig ronde openingen in allerlei materialen boren. Je kunt ze gebruiken voor kleine en grotere gaten voor kabels, installatiedozen, afzuiging enz. Boorkronen worden vooral gebruikt door professionele vakmensen. Dokter Hamer biedt een heel scala aan boorkronen van verschillende materialen voor alle mogelijke klussen.

VERZINKBOREN


Verzinkboren
worden zo genoemd omdat ze bedoeld zijn voor het boren van een
gat waar de schroefkop van de schroef precies in valt. Je kunt ze gebruiken bij klussen met hout, gietijzer en staal. Dankzij verzinkboren kun je de schroefkop in één lijn met het oppervlak krijgen, bramen verwijderen of gaten voor schroeven en schroefdraad maken. Bij Dokter Hamer vind je ook handige sets met verzinkboren van verschillende maten.

Foto: 6-delige set met conusuitsparingen


Aarzel je nog steeds wat de juiste boor is voor jouw klus? Stuur ons een e-mail
naar

Wij geven om uw privacy

Pour vous aider à trouver rapidement le contenu que vous recherchez sur notre site web, vous épargner de nombreux clics et éviter de vous montrer des publicités qui ne vous intéressent pas, nous avons besoin de votre consentement pour traiter les cookies.

Alles toestaanSta geen cookies toe